PRIMĂRIA VULCANA-PANDELE

30027 Vizualizări
Vulcana-Pandele
Tip: Comuna
Adresa: Principală, nr. 9(Cod poștal: 137540), Județ: Dambovita,Romania
Prezentarea Localității
b_no-image2.png

Persoane din institutie

Primar: Col. (r.) dr. Radu Vasile
Viceprimar: Neacşu Andreea Liana
Secretar: Dumitru Roxana
Contabil: Vlad Claudia

  • Suprafață: 2482,08 ha
  • Intravilan: 388,08 ha
  • Extravilan: 2094 ha
  • Populație: 5013
  • Gospodării: 1443
  • Nr. locuințe: 1717
  • Nr. grădinițe: 2
  • Nr. școli: 2
Numele localităților aflate în administrație:

Vulcana-Pandele, Lăculețe Gară, Gura Vulcanei, Toculești

Așezarea geografică:

Comuna Vulcana-Pandele este amplasată în partea de nord- vest a județului Dâmbovița, fiind dispusă de o parte și de alta a râului Ialomița și străbătută la vest de pârâul Vulcana.
Se învecinează:
- la nord- vest Vulcana-Băi;
- la nord, nord- est Brănești;
- la sud Doicești;
- la sud- vest Șotânga;
- la est Glodeni.  
Prima atestare documentară a satului Vulcana-Pandele este documentul emis de cancelaria domnitorului Radu Șerban la 20 ianuarie 1604, care arată că satul exista deja la mijlocul secolului al XV-lea, când Vlad Țepeș îl "dădea de zestre...surorii sale Alexandrinei." 
Aflat la început în proprietatea boierilor din Săteni, satul Vâlcana a fost vândut în mai multe rânduri, ajungând în stăpânirea lui Vâlcu, logofăt din Orbeasca și apoi a fiului său Bunea, care venea în 1638 să înlăture împotrivirea vechilor proprietari și să facă numeroase alte cumpărături de ocină. Mari proprietari au fost familiile Bunea Grădișteanu și Fusea. În anul 1779, Serban Fusea și fiul său Negoiță au construit schitul Fusea, astăzi monument de arhitectură religioasă.
Comuna a existat până în anul 1968, când a devenit sat component al comunei Brănești. Din anul 2002 redevine comună formată din satele: Vulcana-Pandele (centru administrativ), Gura Vulcanei, Toculești (Sticlăria), Lăculețe Gară. În documentele vechi (1810) apare și satul Schitul Fusii.
Cel mai vechi sat al comunei este satul Făgețel, atestat la 1475, iar satele cu numele de Vâlcana sunt atestate documentar din timpul voievodului Vlad Țepeș.
În ceea ce privește numele de Vulcana, la baza lui stă vechiul cuvânt slav "vluku" care înseamnă "lup", din care s-a născut cuvântul Vâlcana.
În ceea ce privește numele așezării "Sticlăria", acesta se referă în primul rând la ocupația de bază a locuitorilor denumiți "sticlăreni" sau la existența unor sticlării, fapt ce subliniază că satul s-a înființat răspunzând unor necesități economice.
La începutul secolului al XIX-lea, moșia Vâlcana se divizează în mai multe părți, formând mai multe așezări: Vâlcana de Sus, Vâlcana de Jos, azi Vulcana- Pandele, Gura Vulcanei, Vulcana Băi, Vulcănița, de unde s-au deplasat locuitorii satului Sticlăria la începutul secolului al XIX-lea, când manufacturarea a stagnat, revigorând Vâlcana de Jos, care pentru a se deosebi de celelalte, va prelua toponimul de Vulcana-Pandele. Acesta provine de la fostul proprietar din secolul al XIX-lea, Pandelache Mavropolo.
În ceea ce privește activitatea economică, este de precizat că una din principalele exploatări locale a fost aceea a pădurilor, în 1920 înființându-se cooperativa forestieră "Progresul", iar în 1930 o altă cooperativă numită "Unirea".
Locuitorii comunei beneficiază de servicii poștale, de telefonie, cablu TV, de transport etc. De asemenea, comuna este racordată la rețeaua de gaze naturale, precum și la cea de apă potabilă.
În domeniul cultural, în Vulcana Pandele există Căminul Cultural și Biblioteca Comunală care organizează periodic activități de animație culturală, aniversări ale unor personalități ale culturii românești și universale. De asemenea, pe teritoriul comunei se află Casa Memorială "Gabriel Popescu", primul gravor în metal din România, care a introdus gravura ca disciplină de studiu la Academia de Arte Frumoase.
Procesul de învățământ se desfășoară în două școli generale: Școala Generală Vulcana Pandele și Școala Generală Gura Vulcanei. Învățământul preșcolar se desfășoară în două grădinițe cu program normal.
În ceea ce privește asistența medicală, aceasta este asigurată de 5 cabinete medicale individuale de medicină generală și un cabinet stomatologic.
​Este important de menționat că și astăzi locuitorii comunei Vulcana-Pandele au și pot scoate la iveală și transmite mai departe copiilor lor valori culturale tradiționale pe are au știut să le păstreze, chiar dacă vremurile au fost vitrege uneori.

Activități specifice zonei:

În prezent, în comuna Vulcana- Pandele există o serie de agenți economici care desfășoară activități în diverse domenii ca: prelucrarea lemnului, prelucrarea legumelor și fructelor, industria textilă etc.
O altă activitate des întâlnită în Vulcana-Pandele este prelucrarea răchitei (împletirea coșurilor).

Activități economice principale:

În ceea ce privește activitatea economică, este de precizat că una din principalele exploatări locale a fost aceea a pădurilor, în 1920 înființându-se cooperativa forestieră "Progresul", iar în 1930 o altă cooperativă numită "Unirea".

Obiective turistice:

Muzeul "Casa atelier gravor Gabriel Popescu";
Mânăstirea Bunea

Evenimente locale:

Zilele comunei Vulcana-Pandele - 17-29 iulie
"Festivalul Dovleacului" - 14 octombrie
''Ferestre în timp'' - Viața artistului gravor Gabriel Popescu, (simpozion, expoziții, demonstrații de lucru)- 1- 15 Aprilie
Eveniment ''Credință- n cuget și simțiri'' - Puntea de lumini ]ntre cele două parohii- 16 Aprilie
Ziua internațională a copilului- ''Ei sunt Viitorul'' - 1 Iunie
Ziua internațională a iei- expoziție etnografică- 24 Iunie
Ziua Națională a României- Manifestări specifice- 1 Decembrie
''Magia sărbătorilor de iarnă''- Promovare de tradiții și obiceiuri- 6- 31 Decembrie
 

Facilități oferite investitorilor:

Concesiuni izlaz
​Crearea infrastructurii necesare investitorilor.
Oportunități:
Crearea de microferme
Crearea de bazine piscicole
Crearea de pensiuni agroturistice
Crearea de întreprinderi mici și mijlocii pentru prelucrarea materialului lemnos.

Proiecte de investiți:

Reabilitare, modernizare, extindere și dotare Școala Gimnazială Vulcana-Pandele, județul Dâmbovița
Achiziție utilaj operațional în comuna Vulcana- Pandele, judetul Dâmbovița

icon facebook Share

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor!
Pentru mai multe informatii despre cookie-uri puteti citi aici.

Se încarcă...