Fraţi de cântec | Proiecţie KineDok

Detalii (2016-08-03)

Quimby este o cunoscută formație de rock alternativ din Ungaria. În 2003, aceasta a luat o pauză când Tibor Kiss, solistul și textierul trupei, a stat la dezintoxicare mai bine de un an. După ce și-a revenit, Kiss a compus una dintre cele mai emblematice melodii ale trupei, Broken Glass Paradise, despre experiențele sale din timpul dezintoxicării. Piesa nu a devenit însă un succes imediat. Câțiva ani mai târziu, Csík Band a decis să facă un cover, făcând melodia mai populară decât și-ar fi putut închipui cineva. János Csík și-a înființat formația în 1988, iar astăzi aceasta este una dintre cele mai cunoscute formații de muzică folk din Ungaria. Cheia succesului lor este că au creat un stil nou: fac cover-uri po p folosind instrumente și motive folk. Au dat lovitura odată cu cover-ul după Broken Glass Paradise, care a fost ascultat de peste 15 milioane de oameni. Cei care nu cunosc versiunea originală cred că melodia se inspiră dintr-un cântec popular. Csík Band au introdus în melodie un motiv cunoscut în regiunea Sâmboieni din Transilvania. Trupa de muzică folk care a folosit acest motiv trăiește într-un colț uitat de lume și este formată din familiile Varga și Rostas, în care atât cei doi tați vârstnici cât și copiii cântau împreună. Familia Varga are și ea rădăcini ungurești și interpretează o muzică aparte în care este îmbinată tradiția ungurească cu cea românească. Însă, recent, forța care unea trupa a dispărut: Varga László a murit. Restul membrilor formației sunt în continuare profund afectați de această pierdere și încearcă să găsească o cale de a continua fără el.

Amândouă formațiile – atât Quimby cât și Csik - se află la o răscruce, iar poveștile lor se unesc în acest cântec emblematic.

Titlu (original): Engedem, hadd menjen
Titlu (română): Frați de cântec

Durată: 77
Regizor: Balázs Lévai
Limbă originală: Română, maghiară
Anul: 2015
Țara: România, Ungaria
Producător: Julianna Ugrin
---
KineDok by One World Romania este un program de distribuție de filme documentare creative în spații neconvenționale. Programul a fost inițiat în 2015 de Institutul de Film Documentar din Cehia împreună cu parteneri din alte patru țări central și est-europene : Slovacia, Ungaria, Croația și România. În România am reușit ca în 2015 să organizăm 219 proiecții în 25 de locații din 18 orașe. În 2016,alte două țări s-au alăturat proiectului: Polonia și Norvegia. 
În cadrul celei de-a doua ediții, 15 documentare incitante vor fi proiectate în peste 25 de spaţii din fiecare ţară participantă. Partenerii programului – organizații din 7 țări europene, printre care și One World Romania - cred că în ţările noastre sunt oameni care au povești și ele trebuie spuse. Iar filmul documentar este o metodă potrivită de a le da glas. 
O parte importantă din misiunea KineDok este de a ajunge mai aproape de oameni și de a folosi spiritul local al puburilor, galeriilor și al altor locuri populare. Aceste locaţii oferă o alternativă pentru întâlnirea dintre filmul documentar și public și creează o atmosferă intimă în care vizionarea și dezbaterea unor probleme curente, alături de regizori și experți, devine o experiență frumoasă.
KineDok este un proiect coordonat în România de One World Romania
www.oneworld.ro
www.kinedok.net

Vă aşteptăm, intrarea liberă

Data începerii: 2016-08-09
Data terminării: 2016-08-09
icon facebook Share

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor!
Pentru mai multe informatii despre cookie-uri puteti citi aici.

Se încarcă...