Localitate: Busteni

Judet: Prahova

Ţara: Romania

Cod postal: 105500

Telefon: 0244-322005

Fax: 0244-320752


Persoane din institutie:

 Primar: Ghiță Irinel
Viceprimar:Savin Emanoil
Administrator public: Ilie Marian
Secretar: Bardan Adriana
Contabil: Petruța Protopopescu

Suprafata: 7527 ha

Intravilan: 751 ha

Extravilan: 6776 ha

Populatie: 10071

Gospodarii: 3425

Nr. locuinte: 5472

Nr. gradinite: 5

Nr. scoli: 3

Nr. licee: 1

Asezarea geografica:

Localitatea Buşteni este situată în partea superioară a Văii Prahovei, la o distanţă de 129 km de Bucureşti, 75 km de Ploieşti, reşedinţa judeţului Prahova şi 37 km de Braşov.

Activitati specifice zonei:

Turism
Comerţ

Activitati economice principale:

Turism
Lucrări de construcţii
Fabricarea pâinii, prăjiturilor şi a produselor de patiserie
Imobiliare
Fabricarea materialelor de construcţii

Obiective turistice:

La nivelul oraşului există numeroase puncte de atracţie culturală şi religioasă, valoroase prin simpla moştenire culturală, dar şi ca punct central în turismul cultural şi ecumenic:
1. Vila Boreanu, realizată în 1935, cu o arhitectură specifică de sfârșit de secol 18;
2. Centrul Cultural "Aurel Stroe", construit în 1886; 
3. Casa de odihnă a preoţilor, monument de arhitectură clasică pentru sfârşitul de secol 18;
4. Muzeul Memorial "Cezar Petrescu" - casa în care marele scriitor a petrecut o mare parte a vieţii;
5. Statuia "Ultima grenadă" a caporalului Constantin Muşat - monument ridicat în cinstea eroilor căzuţi în primul război mondial;
6. Crucea Eroilor de pe Caraiman  cel mai mare și valoros monument al oraşului Bușteni, unic în lume, dedicat eroilor neamului căzuți pe câmpurile de luptă pentru întregirea neamului. A fost construită între anii 1926 şi 1927, prin grija Majestăţii sale Regina Maria și amplasarea pe șaua Muntelui Caraiman. Dimensiunile monumentului sunt impresionante, având înălțime de 48 m și lățimea de 14 m. A intrat oficial în cartea recordurilor la data de 15 februarie 2014, ca fiind cea mai înaltă cruce din lume (39,3 m), amplasată la cea mai mare altitudine (2291 m);
7. Sfinxul - monument al naturii, situat în Munții Bucegi, la 2216 m altitudine, format în urma fenomenului de eroziune eoliană. Măsoară 8 metri înălțime și 12 metri lățime; 
8. Babele sunt formațiuni stâncoase situate în apropiere de vârful Baba Mare (2292 m), din Masivul Bucegi;
9. Monumentul Dr. Kremnitz, ridicat în 1889 de către Ion Kalinderu în onoarea medicului familiei regale;
10. Ansamblul Castelului Cantacuzino, ridicat în 1911;
11. Biserica Domnească din Buşteni, ctitorie a Regelui Carol I şi a Reginei Elisabeta;
12. Mânăstirea Caraiman - complex arhitectural religios modern;
13. Cascada Urlătoarea;
14. Domeniul Schiabil Kalinderu (Pârtiile Kalinderu I şi II şi Fun Park Kalinderu).

Evenimente locale:

Principalele evenimente organizate în anul 2015 de Primăria Buşteni, în parteneriat cu Centrul Cultural Aurel Stroe şi Castelul Cantacuzino: 
IANUARIE 
- Expoziţie de caricatură semnată de Costel Pătrăşcan, la Centrul Cultural "Aurel Stroe"; 
- Expoziţie de mobilier neo-românesc "Familia Regală a României", la Castelul Cantacuzino; 
- Ziua Mondială a Zăpezii, pe Domeniul Schiabil Kalinderu Buşteni; 
- Festival de muzică clasică - Prahova Classic Nights - concerte susţinute de artişti de talie mondială de la Teatrul Bolshoi din Moscova, împreună cu artişti celebri din România; 
FEBRUARIE 
- Zilele Oraşului Buşteni, eveniment în cadrul căruia se desfăşoară Cupa Oraşului la Schi Alpin, pe Pârtia Kalinderu, Cupa Oraşului la Fotbal, la sala de sport şi Cupa Mondială de Escaladă pe Gheaţă, cu participare internaţională, pe Pârtia Kalinderu; 
- Sfântul Valentin (Ziua îndrăgostiţilor) - căsătorii pentru o zi la Fun-Parc Kalinderu; 
MARTIE 
- 7 martie - Ziua Cadrului Didactic, activitate în cadrul căreia sunt premiaţi profesorii de la toate unităţile de învăţământ din Buşteni; 
- Spectacol de excepţie cu Marcel Iureş şi George Mihăiţă la Buşteni, de Ziua Internaţională a Femeii - "Păi... despre ce vorbim noi aici, domnule", după romanul "Moromeţii" de Marin Preda. 
- 25 martie - Aniversarea cuplurilor şi a văduvilor/văduvelor care au împlinit 50 de ani de căsătorie. 
- Aniversare Nichita Stănescu - recital omagial în cadrul stagiunii muzicale de la Buşteni , la Centrul Cultural "Aurel Stroe"; 
- 21 de militari din Batalionul 21 Vânători de Munte "General Leonard Mociulschi" din Predeal, care au participat la misiuni în teatrele de operaţii Irak şi Afganistan, au primit titlul de "Cetăţean de onoare al oraşului Buşteni", eveniment la care a participat şi Ilie Năstase. 
APRILIE 
- Concurs de încondeiat ouă - "Un ou frumos pentru Hristos"; 
- Festivalul Naţional al Teatrelor de Revistă pentru Copii, eveniment de importanţă naţională, organizat în parteneriat cu Clubul Copiilor din Ploieşti şi Centrul Cultural "Aurel Stroe"; 
- Vizita Ministrului Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo, la Buşteni, unde se va construi prima bază sportivă, la nivel european, de pe Valea Prahovei. Aceasta va include un stadion, o pistă de atletism şi o sală polivalentă cu dotări moderne. 
MAI 
- 9 mai - aniversarea Zilei Europei, proclamarea Independenţei Statale şi victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite asupra nazismului (evocări, cântece patriotice, depunere de coroane) - Primăria Buşteni şi Centrul Cultural "Aurel Stroe"; 
- Conferinţă de presă cu Ania Caill, cea mai valoroasă sportivă din România la schi alpin, alături de Puiu Gaşpar, secretarul general al Federaţiei Române de Schi şi Biatlon.
- Ziua Eroilor, moment istoric, marcat la Buşteni prin depunere de coroane de flori la Statuia Caporalului Muşat şi la Cimitirul Eroilor din curtea Bisericii Domneşti. 
- Inaugurare terenuri de fotbal din incinta Şcolii "Nestor Urechea" din Buşteni şi a Şcolii "Regina Elisabeta" din Poiana Ţapului. Ambele terenuri au fost acoperite cu gazon sintetic şi au o suprafaţă de joc de 700 de metri pătraţi fiecare. 
- Banchetul elevilor de clasa a XII-a, un eveniment marcant în viaţa absolvenţilor Colegiului "Ion Kalinderu" din Buşteni 
IUNIE 
- 1 iunie - "Carnavalul copiilor" - În fiecare an, de Ziua Internaţională a Copilului, elevii care au obţinut rezultate deosebite la olimpiade sunt premiaţi. 
- Amplă acţiune de ecologizare, pe bază de voluntariat, împreună cu oameni de afaceri japonezi, reprezentanţi ai grupului Cris-Tim şi ai Institutului Kaizen România. 
- Artistul Nicolae Voiculeţ a susţinut un concert, pe 24 Iunie, de Sânziene, în faţa Sfinxului din Bucegi, în prezenţa a sute de oameni. 
IULIE 
- Loturile naţionale de spadă feminin şi sabie masculin au sărbătorit victoria la Buşteni. Scrimerii care au reprezentat România la Jocurile Europene de la Baku au fost răsplătiţi pentru victoria obţinută. 
- CUPA ASOCIAŢIEI ORAŞELOR DIN ROMÂNIA LA FOTBAL, EDIŢIA I, meci de debut; 
- Inaugurare baza sportivă "Doi Ponei". 
- Vernisajul expoziţiei "SALVADOR DALI - Welcome into my brain". Peste 200 de litografii originale semnate de celebrul Salvador Dali au fost expuse la castel pentru prima dată, aceasta fiind una dintre ocaziile rare oferite atât locuitorilor oraşului Buşteni, dar şi turiştilor din toată ţara. 
- Finala Campionatului Naţional de Oină al MAI; 
AUGUST 
- Salonul de Umor "Ridendo Dicere Verum", la Muzeul Memorial “Cezar 
- Zilele Culturii la Buşteni. Târg al meşterilor populari; 
- Festivalul Naţional "Sfinxul de aur", la care participă interpreţi de muzică pop (copii şi adolescenţi) care s-au evidenţiat prin rezultate excepţionale la alte evenimente de acelaşi gen. 
- Concurs de alergare verticală intitulată sugestiv Vertical Trail Race. 
- Finala Campionatului Naţional de Alergare Montană 2015. 
- Buşteni Sky Race, concurs desfăşurat pe unul din cele mai frumoase trasee din Bucegi.
- Campionatul Balcanic de Alergare Montană, organizat în parteneriat cu Federaţia Română de Atletism. 
- Sebastian Coe, unul dintre cei mai mari atleţi ai lumii, aflat în România, a primit, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Castelul Cantacuzino, titlul simbolic de "Ambasador onorific al oraşului Buşteni". După vizita de la Buşteni a devenit Preşedintele Federaţiei Internaţionale de Atletism.
- Campioana mondială la scrimă, Ana Maria Brânză, s-a căsătorit cu poloistul Pavel Popescu, pe 15 august 2015, fericitul eveniment având loc la Castelul Cantacuzino din Buşteni.
- Simona Diaconu, eleva din România care a câştigat medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Matematică din Thailanda, a primit titlul de "Cetăţean de Onoare al oraşului Buşteni". 
- Marş comemorativ în amintirea eroilor căzuţi în anii 1916-1919, la Crucea Eroilor şi Monumentul Caporal Muşat, organizat în parteneriat cu Asociaţia Tradiţia Militară.
SEPTEMBRIE 
- Început de an şcolar; 
- O delegaţie reprezentând autorităţi locale din Suedia, membre ale Asociaţiei Suedeze a Autorităţilor Locale şi Regiunilor, coordonată de Ulf Olsson, primarul oraşului Boras, a efectuat o vizită la Buşteni. 
- Prima ediţie a Cupei Asociaţiei Oraşelor din România la Fotbal, întrecere care a adunat la start peste 20 de echipe din întreaga ţară. 
OCTOMBRIE 
- Festivalul Internaţional "Aurel Stroe" (master class-uri de interpretare şi muzicologie, simpozion, mese rotunde), eveniment organizat împreună cu Muzeul Naţional "George Enescu", Filarmonica "Banatul" - Timişoara, la Centrul Cultural "Aurel Stroe" din Buşteni. 
- Primele înscrieri pentru secţiile de schi care s-au redeschis în cadrul Clubului Sportiv "Caraimanul" din Buşteni, în colaborare cu Federaţia Română de Schi. 
- Conferinţă de presă prilejuită de închiderea expoziţiei "Salvador Dali - Welcome into my Brain", la Castelul Cantacuzino. 
NOIEMBRIE 
- Balul Bobocilor; 
- Balul Majoratului. 
- "Criteriul primei zăpezi" - eveniment internaţional de promovare a turismului. 
DECEMBRIE 
- 1 Decembrie - Ziua Naţională a României - manifestări comemorative; 
- Feerie de lumini de Moş Nicolae (aprinderea iluminatului festiv). 
11 decembrie - Săptămâna spaniolă în Buşteni - Expoziţie ce cuprinde 120 de lucrări semnate Pablo Picasso - la Castelul Cantacuzino. 
- Spectacole de Crăciun, Colinde. 
EVENIMENTE PROPUSE A SE DESFĂŞURA ÎN 2016 
- Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete (EGMO 2016); 
- Expoziţie Marc Chagall - Castelul Cantacuzino - 20 mai - 19 iulie 2016 
- Expoziţie Vincent Van Gogh - pentru prima dată în Româna - Castelul Cantacuzino - 25 iulie - 16 octombrie 2016 
- Artă contemporană austriacă - Castelul Cantacuzino - 22 octombrie - 4 decembrie 2016 
- Comorile artei bizantine - Mozaicul din Ravenna - 9 decembrie 2016 - 5 martie 2017.

Facilitati oferite investitorilor:

OBIECTIVE:
a) Dezvoltarea serviciilor de sprijinire a afacerilor, prin:
• Îmbunătăţirea accesului firmelor la servicii de consultanţă;
• Îmbunătăţirea accesului firmelor la surse de finanţare;
• Diversificarea activităţilor economice la nivel local;
• Dezvoltarea de activităţi economice prietenoase mediului;
b) Spriijinirea creşterii economice la nivel local
• Îmbunătăţirea gradului de valorificare a produselor locale;
• Îmbunătăţirea promovării produselor locale la nivel regional şi national;
Oportunități:
Oraşul Bușteni este situat în imediata vecinătate a Parcului Natural Bucegi;
Posibilitatea de accesare a fondurilor europene prin programe operaţionale;
Posibilitatea valorificării specificului staţiunii - sporturile de iarnă;
Posibilitatea valorificării cadrului natural de excepţie pentru dezvoltarea turismului şi atragerea investiţiilor.

Proiecte de investitii:

Reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe din Buşteni. Sursa de finanţare: 50% bugetul local şi 50% MDRAP; 
- 1 bloc locuinţe sociale, cu 14 de unităţi de locuit în strada Telecabinei, nr. 33 (Cartierul Fierăstrău); 
- 1 bloc locuinţe pentru cetăţeni de etnie romă, cu 14 de unităţi de locuit în strada Telecabinei, nr. 33; 
Construirea a două blocuri sociale în strada Coştilei, a câte 18 spaţii locative fiecare; 
Construirea unui bloc ANL, cu 18 spaţii locative, în strada Nestor Ureche; 
"Reabilitare, înlocuire, extindere sistem public de alimentare cu apă (captare, aducţiune, staţii de tratare, rezervoare de înmagazinare, reţea de apă)" din localitatea Buşteni, judeţul Prahova; 
Reabilitarea, modernizarea şi extinderea reţelei de distribuţie a apei potabile şi a reţelei de canalizare (Cartierul Piatra Arsă), proiect comun cu Consiliul Judeţean Prahova (POS Mediu); 
Modernizarea reţelei de apă pe străzile: Poiana Mărului, Prundului, Dumbrava Roşie, Mihail Sadoveanu, 9 Mai, Democraţiei, 1 Septembrie, Aleea Odobescu şi aleei F.N. din cartierul Poiana Mărului; 
Modernizarea drumurilor: Poiana Mărului, Prundului, Dumbrava Roşie, Mihail Sadoveanu, 9 Mai, Democraţiei, 1 Septembrie, Aleea Odobescu şi aleei F.N. din cartierul Poiana Mărului; Managementul deşeurilor (proiect comun cu Consiliul Judeţean Prahova). Sursa de finanţare P.O.S. Mediu. Pentru oraşul Buşteni: staţie transfer cu sortarea şi compactarea deşeurilor; 
ucrări de asfaltare în cartierul Podul Zamorei: 13 Septembrie, Licurici, 30 Decembrie, Zorilor, George Enescu, Primăverii, Splaiul Zamorei, Zamora Nouă, Griviţei, Mihai Eminescu. Sursa de finanţare: MDRAP; 
Modernizare strada Palanca; 
Lucrări de asfaltare în cartierul Podul Zamorei: 13 Septembrie, Licurici, 30 Decembrie, Zorilor, George Enescu, Primăverii, Splaiul Zamorei, Zamora Nouă, Griviţei, Mihai Eminescu. Sursa de finanţare: MDRAP; 
Modernizare strada Palanca; 
Modernizare Complex Sportiv ”Caraimanul Buşteni”. Aceasta va include un stadion, o pistă de atletism şi o sală polivalentă cu dotări moderne. Amplasamentul va fi pe strada Mihai Eminescu, nr. 10-12, în locul actualului stadion din Buşteni. 
Modernizare drum acces Zamora-Baiului; 
Construire terenuri sport cu gazon sintetic la Şcoala "Regina Elisabeta" şi "Nestor Urechea"; 
Modernizarea Grădiniţei "Fram, ursul polar"; 
Reabilitare acoperiş Şcoala "Regina Elisabeta"; 
Reabilitare pod peste Râul Prahova: Bulevardul Independenţei - Zona Industrială; 
Reabilitare pod peste Râul Prahova: Strada Pescăriei; 
Reabilitare pod peste Valea Albă; 
Restaurarea Monumentului "Ultima Grenadă".

Tip Nume Data adaugarii Statut Actiune