PRIMĂRIA CIZER

Cizer

Tip: Comuna

Adresa: nr. 277 (Cod postal:457075), Cizer, Jud. Salaj, Romania

Prezentarea localitatii

Persoane din institutie:

Viceprimar cu atribuții de primar: Pătcaş Ioan
Secretar:Sabău Elena Viorica
Contabil: Bota Alin Ionuț

Suprafata: 7123 ha

Intravilan: 524 ha

Extravilan: 6599 ha

Populatie: 2473

Gospodarii: 1458

Nr. locuinte: 1458

Nr. gradinite: 2

Nr. scoli: 1

Numele localitatilor aflate in administratie:

Cizer, Pleşca, Pria

Asezarea geografica:

Comuna Cizer este situată la limita sud-vestică a judeţul Sălaj, ocupă zona marginală de contact a Depresiunii Crasna cu horstul lamelar al Mesesului şi Plopisului, inclusiv culmea înaltă a Măgurii Priei (996m - punctul cu cea mai mare altitudine din judeţul Sălaj), în bazinele hidrografice ale Crasnei şi Crişului Repede, şi se întinde pe o suprafaţă totală de 71,23 km2. 
Comuna Cizer se învecinează cu: Est - comuna Buciumi;
Vest - comuna Sîg;
Sud - comuna Ciucea (jud Cluj);
Nord - comuna Horoatu Crasnei;
Nord-Vest - comuna Bănișor.

Activitati specifice zonei:

Agricultura 
Cea mai mare parte a populaţiei este ocupată în agricultură şi numai o mica parte în celelate ramuri ale economiei. În prezent se înregistrează o scădere acesteia datorită atât mecanizării cât şi migrarii forţei de muncă, într-o primă etapă înspre localităţile mai industrializate aflate în apropiere, dar şi spre alte judeţe, precum şi spre alte ţări. 
Relieful 
Este un factor natural important, suprafaţa comunei fiind preponderent deluroasă, terenurile au în general înclinare mare în raport cu suprafeţele ocupate de luncă. Relieful intervine atât prin altitudine, cu o frecvenţă a înălţimilor între 400 şi 600 m, dar şi sub valoarea de 400 m, unde se desfăşoară glacisurile şi albiile râurilor. 
În conformitate cu acestă variabilă ne situăm în modelul de organizare a dealurilor de înălţime medie. 
Cea de-a doua variabilă, planeitatea, unde devin evidente suprafeţele interfluviale piemontane înalte, care localizeză crânguri de gospodării şi locuinţe sporadice, drumuri de hotar şi intercomunale, suprafeţe cultivate agricol, fâneţe şi păşuni. 
Factorii climatici 
Au cea mai mare influenţă asupra agriculturii, temperatura medie anuală fiind de 8°C. Zilele de vară cu temperaturi peste 25°C înregistrate în această regiune sunt în jur de 45 pe an, iar cele de peste 30°C sunt între 10 - 15 pe an. În schimb iarna numărul zilelor cu temperaturi de sub - 20°C sunt redus, în luna ianuarie acestea reprezentând 6% din totalul zilelor geroase, iar în februarie 1%, afectând în special viţa de vie.
Cantitatea medie anuală de precipitaţii variază între 700 mm/an în zonele mai joase şi 1000 mm/an în zonele mai înalte. Valorile maxime apar la sfârşitul primăverii şi începutul verii. Maximile de vara apar frecvent sub formă de ploi torenţiale.
Datorită factorilor climatici cultura cu un randament ridicat este cultura cartofului, pantaţiile de pomi fructiferi.
Solurile
La condiţiile de relief şi climă favorabile se adaugă fertilitatea destul de bună a solurilor astfel agricultura s-a dezvoltat ca o ramură de bază în economia regiunii. Aceste soluri dau productivitate medie, necesitând atât îngrăşăminte naturale cât şi chimice. Principalele culturi agricole sunt cele de cartof, secară, ovăz, grâu şi plante furajere, precum şi plantaţiile de pomi fructiferi măr şi prun.
Forma de exploatare a pământului
Suprafaţa administrativă a comunei de 7.101 ha din care 1.527 ha arabil, 1605 ha păşuni, 1538 ha fâneţe şi paduri in suprafete semnificative. Cea mai mare parte este deţinută de sectorul individual şi numai o parte se află in administrarea Consiliului Local Cizer în ce priveşte păşunile şi pădurile, precum şi oparte din pădure care în prezent se află in administrarea Romsilva Zalău şi Cluj.
Industria
Principala funcţie economică a comunei Cizer este agricultura, funcţie accentuată şi de faptul că pe teritoriul comunei Cizer nu există nici o unitate economică cu profil industrial. În prezent, pe raza comunei, îşi desfăşoara activitate unităţi economice in domeniul comerţului cu amănuntul si în domeniul prestărilor de sevicii.

Activitati economice principale:

Comerţ
Alimentaţie publică
Agricultură
Prelucrare lemn
Societăţi de producţie
PF-uri în prestări servicii construcţii

Obiective turistice:

Casa memorială "Horea"
Pensiuni turistice

Evenimente locale:

Zilele Satului
Măsurişul oilor de la Pria

Facilitati oferite investitorilor:

Curent electric
Apă
Drumuri

Proiecte de investitii:

Aducţiune de apă în localitatea Pria
Aducţiune de apă şi canalizare în localitatea Cizer
Amenajare bază sportivă
Reabilitare monument istoric
Modernizare drumuri comunale şi locale

Afaceri Locale

Ghidul Primariilor

Comanda GRATUIT editia tiparita Ghidul Primariilor

copyrights © 2018 Millenium Management Sistem. Realizare: Gloobus Software Development.    All rights reserved.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor!
Pentru mai multe informatii despre cookie-uri puteti citi aici.