PRIMĂRIA CAMĂR

Camar

Tip: Comuna

Adresa: Principală, nr. 1 (Cod postal:457060), Camar, Jud. Salaj, Romania

Cuvantul Primarului

Cuvantul Primarului:

Prezentarea localitatii

Persoane din institutie:

Primar: Szabó Levente György
Viceprimar: Szabó Lehel-László
Secretar: Szekrényes Gabriella-Emma
Contabil: Kovács Ildikó

Suprafata: 3775 ha

Intravilan: 111 ha

Extravilan: 3664 ha

Populatie: 1737

Gospodarii: 754

Nr. locuinte: 904

Nr. gradinite: 2

Nr. scoli: 2

Numele localitatilor aflate in administratie:

Camăr

Asezarea geografica:

Comuna Camăr este situată în partea nord-vestică a ţării pe Colinele Toglaciului, aparţinând Platformei Sălăjene marginale, desfăşurându-se în vestul judeţului şi cuprinse între Barcău şi Crasna.
Teritoriul administrativ al comunei Camăr se prezintă ca o zonă de dealuri fragmentată de văi. Morfologic se deosebesc unităţi de dealuri (înălţimea maximă 375 m) şi lunci mici, dintre care cea mai importantă este lunca Camărului.
Localitatea Camăr se desfăşoară pe versanţii văii Camărului, cu pantă lină, uşor văluriţi pe alocuri cu relief format de mişcări de teren. Versanţii din apropierea localităţii au folosinţă agricolă, cei mai înalţi din partea nordică a teritoriului administrativ al comunei fiind împăduriţi.
Din punct de vedere hidrografic, teritoriul comunei Camăr se încadrează în bazinul râului Barcău. Pe teritoriul comunei, colectorul apelor este valea Camărului, care este afluentul drept al Barcăului, cu pâraie tributare cu caracter mai mult torenţial, temporar. 
Încadrarea în rețeaua de localități 
Comuna Camăr este situată la limita nord - vestică a judeţului Sălaj, având ca vecini după cum urmează: 
- la nord, judeţul Satu Mare şi comuna Bobota;
- la est, comuna Carastelec;
- la sud, comuna Ip;
- la vest, judeţul Bihor şi comuna Balc.
Comuna Camăr este slab încadrată în reţeaua de localităţi a judeţului, în principal datorită distanţei între aceasta şi localităţile urbane importante cele mai apropiate.
Astfel, din punct de vedere al accesului la echipamente publice, dar şi la pieţe de desfacere pentru produsele agricole ale comunei, comuna Camăr se află la o distanţă de 45 km faţă de reşedinţa de judeţ Zalău şi la o distanţă de 70 km faţă de municipiul Oradea.
Comuna Camăr este constituită din 2 localităţi:
- reşedinta de comună Camăr;
- satul Pădureni
Acesta din urmă a fost înregistrat încă de la Recensământul populaţiei din 7 ianuarie 1992 ca fiind fără locuitori, situaţie care este şi în prezent aceeaşi. Cu toate acestea, P.U.G. 1995 a stabilit pentru această localitate un intravilan fragmentat in 5 trupuri independente, totalizând 5,60 ha. În prezent, dintre acestea functionează obiectivul unui singur trup, în care este situat un saivan de oi.
Din punct de vedere al numărului de locuitori, comuna Camăr se situează pe un loc codaş în cadrul judeţului Sălaj, dar localitatea Camăr reprezintă un sat mijlociu spre mare.
Din punct de vedere economic, comuna şi respectiv localitatea Camăr se situează în categoria localităţilor cu funcţiune preponderent agricolă, prezentând condiţii pentru o dezvoltare agricol - industrială de prelucrare a produselor agricole locale.
Atestare documentară
Reşedinţa de comună Camăr este atestată documentar la 19 iunie 1349 sub numele de Kemer,odată cu hotărnicirea moşiei Dersyk.
De-a lungul anilor, localitatea a mai fost consemnată: 1435 – Kemer,1477 – Kémer, 1546 – Kemyr, 1733, 1737 – Kameru, 1850 – Kemér, 1854 – Kémer, Camer.
La 12 martie 1447 este pomenită moşia Camăr, în timpul lui Ioan de Hunedoara şi a regelui Vasile.
Prin anii 1784 – 1787 făcea parte din comitatul Crasna, avea 218 case, 224 familii, 1267 locuitori (232 căsătoriţi, 428 necăsătoriţi). Între bărbaţi sunt consemnaţi: 1 preot, 42 nobili, 129 ţărani, 93 jeleri, 51 alte categorii, 1 militar lăsat la vatră. Femei erau în număr de 607, copii:189 între 1-12 ani, 39 între 13 – 17 ani.
În anul 1908 Camărul era o comună foarte mare ungurească. Românii aveau 13 case cu 86 locuitori de religie greco – catolică, în cea mai mare parte servitori.
Localitatea Pădureni a fost atestată pentru prima dată în 1956, până atunci aceasta constituind un cătun al localităţii Camăr. La data atestării, localitatea cuprindea cca. 7 gospodării.

Activitati specifice zonei:

Industrial
Din păcate industria este destul de slabă în localitate, dar avem o brutărie cu produse de panificaţie tradiţionale, croitorie, gater, presă de ulei, cinci cazane de fiert pălincă, zidari, zugravi, dulgheri, tâmplari, fierari, etc.
Agro-zootehnic
Cultivarea terenurilor agricole pe parcele mici de către localnici este şi în prezent relevant pentru comuna Camăr. Avem şi investitori care cultivă suprafeţe de peste 150 ha şi au plantaţii de brazi ornamentali pe o suprafaţă de 500 ha. Aceste plantaţii au intrat în exploatare pentru brazi de crăciun sau brazi ornamentali.
În ultimii 5-6 ani a început să scadă numărul bovinelor, în schimb a crescut numărul persoanelor care se ocupă de creşterea ovinelor.
Comuna fiind întinsă în văi între dealuri, s-au plantat multe livezi de pruni care asigură nu numai materia primă pentru Pălinca de prune din Camăr ci şi un venit pentru localnici. 
Nu putem neglija apicultura care este o ramură în curs de dezvoltare a zootehniei locale. 
Comercial
​Este relevant comerţul cu amănuntul, dar sunt şi mici producători care valorifică produsele în târgul din Camăr. Sunt mai multe magazine alimentare şi nealimentare, magazine cu materiale de construcţii, precum şi unităţi de alimentaţie publică.
Prestări servicii
​Mai relevant în domeniul construcţiilor, dar şi la celelalte ramuri industriale enumerate mai sus.

Activitati economice principale:

Principala activitate economică a locuitorilor localităţii Camăr este agricultura, practicată în hotar, în interiorul vetrei existând doar mici grădini de legume, petice de vii şi livezi. În ultimii ani, cu ajutorul unor fonduri nerambursabile au apărut noi plantații de viță de vie și livezi. 
În satul Pădureni există livezi de pruni întinse.
Firme reprezentative:
SC ADA ERY SRL
S.C. BETY COM. SRL
SC BIBROKEM SRL
SC ELTIM FOREST SRL
SC MARKET SRL
SC NORDMAN PRODUCT SRL
SC NORMAN BAUM SRL
SC PANELLI PROD SRL
SC RAPID COMIMPEX SRL
SC TAYLOR IMPEX SRL
SC ZOLENIVER CONSTRUCT SRL

Obiective turistice:

Biserica greco-catolică din lemn - datând de la începutul sec. al XVIII-lea. Datarea construcţiei s-a făcut la începutul sec. al XIX-lea pe baza faptului că în biserică se mai păstrează o icoană pe sticlă datată 1805, care are ca reprezentare pe arhanghelul Mihail. 
- Biserica reformată din 1802 
- momentan se află în construcție un centru de informare turistică și o pensiune agroturistică
Turism şi agroturism - comuna se întinde pe o suprafaţă deluroasă, des acoperită de păduri, segmentată de văi
Comuna Camăr aparţine Dealurilor Sălajului, a căror înălţime medie este de 300-350 m, este împrejmuită de văi largi cu păduri, vii şi păşuni, se află la 6 km de băile termale din comuna Balc, judeţul Bihor

Evenimente locale:

Zilele comunei Camăr - organizate din doi în doi ani la începutul lunii iulie
Balul strugurilor - luna octombrie
Seara cântecelor populare - luna septembrie
Crăciunul vârstnicilor - 20-24 decembrie

Facilitati oferite investitorilor:

Infrastructură și utilități la nivel european
Oportunități:
Locuri de muncă

Proiecte de investitii:

Introducerea comunei în circuitul turistic al zonei
Modernizarea dotărilor din școli, grădiniță și instituții publice
Extinderea rețelei de supraveghere video a localității
Întărirea relațiilor cu localitățile înfrățite
Organizarea unor cursuri de calificare și de recalificare pentru piața muncii
Crearea de noi locuri de muncă
Modernizarea drumurilor agricole de exploatație 15 km

Galerie foto

Afaceri Locale

Ghidul Primariilor

Comanda GRATUIT editia tiparita Ghidul Primariilor

copyrights © 2018 Millenium Management Sistem. Realizare: Gloobus Software Development.    All rights reserved.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor!
Pentru mai multe informatii despre cookie-uri puteti citi aici.