PRIMĂRIA BECLEAN

Beclean

Tip: Oras

Adresa: Sediu vechi: Aleea Ghiocelului, nr. 6 Sediu nou: Aleea Trandafirilor, nr. 2 (Cod postal:425100), Beclean, Jud. Bistrita-Nasaud, Romania

Prezentarea localitatii

Persoane din institutie:

Primar: Moldovan Nicolae
Viceprimar: Mathe Ștefan
Secretar: Oprea Simiona Crinela
Director economic: Gârjan Adriana

Suprafata: 5957 ha

Intravilan: 720 ha

Extravilan: 3234 ha

Populatie: 10404

Gospodarii: 3510

Nr. locuinte: 3991

Nr. gradinite: 7

Nr. scoli: 1

Nr. licee: 3

Numele localitatilor aflate in administratie:

Figa, Rusu de Jos, Coldău

Asezarea geografica:

Oraşul Beclean este situat în partea de nord a Podişului Transilvaniei, între Dealurile Ciceului și Dealurile Lechinţei, la confluenţa Râurilor Someşul Mare cu Şieul, aflându-se la o distanţă de 36 km faţă de Bistriţa, reşedinţa judeţului Bistriţa-Năsăud. Este amplasat pe un teren plan, cu mici ondulaţii, la altitudinea de 251 m.

Activitati specifice zonei:

Servicii
Turism
Zootehnie
Agricultură

Activitati economice principale:

Turism
Metalurgie
Industrie alimentară
Servicii

Obiective turistice:

a. Complexul balnear Băile Figa - superbă amenajare balneară, cu multe spaţii verzi, locuri de joacă pentru copii, plaje cu nisip şi cu iarbă, un centru spa, piscină acoperită, jacuzzi, saună, mai multe piscine cu apă dulce şi cu apă sărată, un bazin rustic cu nămol, un lac sărat şi un Râu Leneş, pe care turiştii pot pluti relaxant, pe colace şi bărcuţe gonflabile. De asemenea, toboganele uriaşe cu jet de apă au devenit unul din locurile favorite ale tuturor celor ce se bucură de vacanţe şi timp liber la Figa, copii şi adulţi savurând plini de energie şi bucurie aceste facilităţi de divertisment, precum şi celelalte facilităţi de tratament şi agrement, care pun în valoare apele sărate şi nămolurile sapropelice de aici, resurse naturale ale Becleanului, ce prezintă importante proprietăţi şi virtuţi curative pentru numeroase boli ale aparatului locomotor, ale sistemului nervos periferic precum şi pentru alte afecţiuni ale organismului omenesc. În primii patru ani de funcţionare ai staţiunii peste 400.000 de turişti au trecut porţile parcului balnear de la Beclean. Parcul balnear Băile Figa se află într-o continuă dezvoltare şi modernizare, fiind una din atracţiile turistice principale din nordul României.
b. Biserica reformată calvină - situată în Piaţa Libertăţii, a fost construită în secolul al XV-lea în stil gotic.
c. Biserica romano-catolică "Sfântul Ştefan"- biserică în care se regăseşte din plin stilul gotic, specific acestor lăcaşe de cult. A fost construită în secolul XIX.
d. Patru castele - foste reşedinţe ale familiei nobiliare Bethlen. Castelele datează din secolele XVI- cel mai vechi, castelul medieval, şi până la secolul XX- cel mai recent. 
e. Situl arheologic de la Băile Figa - cu vestigii ale exploatării de sare şi ale locuirii încă din Epoca bronzului, apoi din perioadele dacice şi romane. 
f. Herghelia Beclean - un loc în care se cresc două rase de cai: Lipiţan şi Semigreu Românesc. Herghelia Beclean este una din puţinele din lume şi singura herghelie din Europa unde se ameliorează rasa Lipiţan Negru, aici pund fi văzute câteva exempare foarte valoroase, atât Lipiţan cât şi Lipiţan Negru.
g. Puntea suspendată peste Râul Someş cu o lungime de 144 de metri, este cea mai lungă punte suspendată din România.
h. La Cruce - impresionant punct de belvedere, situat pe culmea dealului Bileag, de unde turiştii pot avea o imagine panoramică impresionantă asupra întrgului oraş, asupra văii Râului Someş şi asupra împrejurimilor oraşului.
j. Muzeul "Casa de Vânătoare" - amenajat într-o clădire care a găzduit pe vremuri fosta casă de vânătoare a familiei nobiliare Bethlen, prezintă vizitatorilor o expoziţie atractivă şi interesantă de exponate cinegetice şi trofee vânătoreşti, prilejuind o incursiune de neuitat în lumea animalelor şi a vânătorii.

Evenimente locale:

a. Zilele oraşului Beclean - sărbătoare tradiţională, a cărei date de desfăşurare se stabilesc în fiecare an de către Consiliul Local Beclean. Este o sărbătoare anuală, cu durata de trei zile (vineri, sâmbătă, duminică) dedicată primei atestări documentare a oraşului Beclean. 
b. Sărbătoarea "Înstruțatul boului" de la Figa - este un spectacol folcloric al încrederii omului în triumful Soarelui a cărui energie dă siguranţa belşugului şi speranţa de bunăstare. Obiceiul şi spectacolul folcloric specific se desfăşoară anual în duminica Rusaliilor, şi este o perpetuare a unor ritualuri mitice din vremea dacilor care atribuiau unor forţe divine puternica revărsare de lumină, căldură şi culoare ce declanşează spre sfârşitul primăverii o fantastică explozie vegetativă care înveseleşte lumea şi sufletul omului.

Facilitati oferite investitorilor:

Investiţii în dezvoltare turistică, în servicii, în agricultură şi în zootehnie
Conform prevederilor legale

Proiecte de investitii:

Realizarea Centurii ocolitoare a oraşului Beclean;
Asfaltare străzi cartier rezidenţial;
Asfaltare alei cabane Băile Figa;
Parcare etajată;
Transport ecologic Băile Figa;
Iluminat ecologic Beclean;
Staţie de pompare-stocare apă pentru zona turistică;
Îndiguire maluri Valea Sărată;
Modernizare, izolare termică spital orăşenesc;
Construire Campus Şcolar;
Amenajare Parc Central şi infrastructură centrală;
Construcţie nouă pentru Casa Orăşenească de Cultură;
Construcţia de blocuri sociale, ANL şi locuinţe pentru medicii rezidenţi;
Atragerea fondurilor prin G.A.L. "Ţinutul Haiducilor", pentru dezvoltare turistică; 
​Strategia de dezvoltare turistică 2014-2020 a Băilor Figa.

Galerie foto

Afaceri Locale

Ghidul Primariilor

Comanda GRATUIT editia tiparita Ghidul Primariilor

copyrights © 2018 Millenium Management Sistem. Realizare: Gloobus Software Development.    All rights reserved.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor!
Pentru mai multe informatii despre cookie-uri puteti citi aici.