PRIMĂRIA BĂLILEŞTI

Balilesti

Tip: Comuna

Adresa: Principală, nr. 169 (Cod postal:117080), Balilesti, Jud. Arges, Romania

Cuvantul Primarului

Cuvantul Primarului:

Prezentarea localitatii

Persoane din institutie:

Primar: Victor Cătălin Turturică
Viceprimar: Ion Voican
Secretar: Bogdan-Vasile Olteanu
Contabil sef: Ghinea Maria  

Suprafata: 5993 ha

Intravilan: 480 ha

Extravilan: 5313 ha

Populatie: 4045

Gospodarii: 2444

Nr. locuinte: 2077

Nr. gradinite: 4

Nr. scoli: 4

Numele localitatilor aflate in administratie:

Băjești, Bălileşti, Valea Mare-Bratia, Priboaia, Ulita, Golești, Poieniţa

Asezarea geografica:

Comuna Bălilești aparține regiunii Sud-Muntenia, poziționată la intersecția paralelei de 45° latitudine nordică cu meridianul de 24° longitudine estică, în zona centrală a județului Argeș. Practic, comuna Bălilești se află la 27 km de Pitești (30 min.), la 141 km de București - 1h 39 min. - (pe traseul: Bălilești - Pitești - București), la o distanță de 49 km de Curtea de Argeș - 55 min. (pe traseul: Bălilești - Vlădești - Domnești - Curtea de Argeș), la 115 km de Brașov - 2h 6 min. (pe traseul: Bălilești - Câmpulung Muscel - Brașov).

Activitati specifice zonei:

Pomicultură
Legumicultură
Prelucrarea lemnului
Olărit
Creșterea animalelor
Turismul rural

Activitati economice principale:

COMERȚ: Comerțul se face prin magazine specializate în alimentație publică, în spații private
PRELUCRAREA ȘI VALORIFICAREA MASEI LEMNOASE - se face prin ateliere de debitare și prelucrare a produselor finite (cherestea, doage, mobilier divers, scări interioare, lambriuri pentru construcții etc.)
AGRICULTURA și valorificarea produselor obținute din agricultură și creșterea animalelor în gospodării - se realizează prin prezența și comercializarea respectivelor produse în târguri și piețe locale, în baza atestatelor de producător și a carnetelor de comercializare pe care administrația publică locală le-a eliberat în ultimul an (16 pe raza comunei Bălilești)
PISCICULTURA și valorificarea produselor rezultate din lacuri de pește amenajate atât pentru pescuit sportiv, cât și de divertisment
Firme reprezentative:
SC Wood works Export SRL (Prelucrarea lemnului)
Ferma de afini VMB SRL (Plantație de afini)
SC Ari Euro Dinamic SRL (Plantație de pomi fructiferi)
SC Ecoharvest SRL (Cultivarea arbuștilor fructiferi și a altor pomi fructiferi)
SC Codru Verde SRL (Agent comercial)
SC Denmary Geocom SRL (Agent comercial)
SC Simona Top Con SRL (Agent comercial)
SC Fan Artistic SRL (Agent comercial)
SC Petrofe Com SRL (Agent economic)
I.I. Șoitariu Adriana (Activități de îngrijire și înfrumusețare)
I.I. Stanciu Nicolae (Prelucrarea materialului lemnos)

Obiective turistice:

Dezvoltarea turismului în Bălilești se bazează pe cea mai mare și prețioasă "bijuterie":
CURȚILE FORTIFICATE ALE LUI MAREȘ BĂJESCU, obiectiv ce datează din a doua jumătate a secolului al XVII-lea, care certifică importanța și renumele comunei noastre de atunci, dar și din prezent. În acest ansamblu au fost declarate monumente istorice și următoarele obiective: Biserica "Adormirea Maicii Domnului" - 1666, "Ruine casă", "Ruine povarnă", "Grajd sat", "Zid de incintă cu turnuri", "Cimitirul din incinta Curții lui Mares Băjescu" toate datând din secolul al XVII-lea.  Pe lângă cele menționate mi sus, monumentele istorice de pe raza comunei Bălilești: "Casa Agripina Constantinescu" - jumătatea secolului al XIX-lea ), precum și cele 4 biserici din comună ("Adormirea Maicii Domnului" - Bălilești, Biserica "Duminica Tuturor Sfinților" - Valea Mare-Românești datând din anul 1824, Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Golești, Biserica "Sfânta Filofteia" din Ulița) vor fi înscrise într-un circuit turistic, ce va fi promovat atât la nivel local, cât și național, pentru a atrage în zonă cât mai mulți vizitatori. 

Evenimente locale:

Ziua comunei Bălileşti se sărbătorește anual, în prima zi de duminică a lunii octombrie.

Facilitati oferite investitorilor:

Investitorii sunt atrași de deschiderea și sprijinul pe care îl primesc din partea autorităților locale. Pe de altă parte și resursele naturale din zonă oferă investitorilor posoibilități de dezvoltare pe plan profesional. 
Oportunități:
Direcția în care este orientată comuna Bălilești, prin conducerea administrației locale ce promovează politici publice de promovare a comunei este următoarea:
- Dezvoltarea turismului local
- Dezvoltarea unor zone pentru investiții în domeniul industriei ușoare (paste făinoase, sucuri naturale, croitorie, legume)
- Dezvoltarea unui sistem integrat de irigații pentru susținerea și promovarea investițiilor în agricultură în zonele de luncă, la standardele de eficență și rentabilitate actuale.
Luate fiecare în parte se justifică datorită potențialului existent și specificului comunei în aceste paliere generale care au cunoscut și în trecut o dezvoltare la standarfele vremii.
Dezvoltarea turismului în Bălilești se bazează pe cea mai mare și prețioasă "bijuterie": Curțile fortificate ale lui Mareș Băjescu, obiectiv ce datează din a doua jumătate a secolului al XVII-lea, care certifică importanța și renumele comunei noastre de atunci, dar și din prezent.
Acest ansamblu în care au fost declarate monumente istorice: Biserica "Adormirea Maicii Domnului" - 1666, "Ruina casă", "Ruine povarnă", "Grajd sat", "Zid de incintă cu turnuri", "Cimitirul din incinta Curții lui Mareș Băjescu" toate datând din secolul al XVII-lea, alături de celelalte monumente istorice de pe raza comunei Bălilești (Casa Agripina Constantinescu - jumătatea secolului al XIX-lea), precum și cele 4 biserici din comună ("Adormirea Maicii Domnului" - Bălilești, Biserica "Duminica Tuturor Sfinților" - Valea Mare-Românești datând din anul 1824, Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Golești, Biserica "Sfânta Filofteia" din Ulița) vor fi înscrise într-un circuit turistic, ce va fi promovat la nivel național pentru a atrage în zonă cât mai mulți vizitatori.
Dezvoltarea unor zone pentru investiții în industria ușoară Comuna Bălilești este una dintre puținele comune care nu a cunoscut o industrializare masivă până în acest moment. Astfel, factorii de mediu sunt la un nivel natural. Pentru a conserva factorii de mediu pe de o parte și pentru a atrage forța de muncă pe de altă parte, direcția este orientată către industria ușoară.

Proiecte de investitii:

Comuna Bălilești a demarat proiecte pentru racordare la rețeaua de apă și canalizare, precum și pentru furinzarea de gaze naturale.
De asemenea școlile Bălilești și Poienița au beneficiat de extindere cu grupuri sanitare în incintă. La nivelul comunității noastre se află în derulare în prezent un proiect extrem de amplu: ”Construire grădiniță cu program prelungit 50 copii în satul Bălilești, comuna Bălilești, județul Argeș”

Galerie foto

Afaceri Locale

Ghidul Primariilor

Comanda GRATUIT editia tiparita Ghidul Primariilor

copyrights © 2018 Millenium Management Sistem. Realizare: Gloobus Software Development.    All rights reserved.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor!
Pentru mai multe informatii despre cookie-uri puteti citi aici.