PRIMĂRIA VATRA DORNEI

Vatra Dornei

Tip: Municipiu

Adresa: Mihai Eminescu, nr. 17 (Cod postal:725700), Vatra Dornei, Jud. Suceava, Romania

Prezentarea localitatii

Persoane din institutie:

Primar: Boncheş Ilie
Viceprimar: Rîpan Marius Vasile
Secretar: Turcu Vasile
Director economic: Pintescu Maria
Administrator public: Rusu Mircea Filaret

Suprafata: 3260,86 ha

Intravilan: 1630 ha

Extravilan: 1630,32 ha

Populatie: 17292

Gospodarii: 5987

Nr. locuinte: 6389

Numele localitatilor aflate in administratie:

Roşu, Argestru, Todireni

Asezarea geografica:

Vatra Dornei este aşezată în nordul României, în sud-vestul judeţului Suceava. Este aşezată la confluenţa Bistriţei Aurii cu principalul afluent Dorna fiind mărginită de culmile Munţilor Giumalău (nord), Suhard (nord-vest), şi Călimani (sud). Situată în inima Carpaţilor Orientali într-un culpar depresionar la 802 m altitudine, staţiunea Vatra Dornei se află la intersecţia unor importante căi de comunicaţii ce fac legătura între Bucovina şi Transilvania sau Bucovina şi Moldova.
Unități de învățământ:
Grădinițe: 7;
Școli: 3;
Licee: 3;
Extensii academice: 3.

Activitati economice principale:

Turism
Exploatarea potenţialului balneoclimateric al staţiunii
Exploatarea şi prelucrarea resurselor de ape minerale
Prelucrarea laptelui
Exploatarea şi prelucrarea lemnului
Producţie panificaţie şi produse patiserie
Comerţ
Construcţii
Firme reprezentative:
SC Rio Bucovina SRL
SC Dorna Medical SRL
SC Dorna Turism SA
SC Meridian Turism SA
SC Carpathian Springs SA

Obiective turistice:

Muzeul de Ştiinţe Naturale Vatra Dornei
Muzeul Etnografic Vatra Dornei
Parcul Dendrologic Central
Izvorul Sentiela
Primăria Municipiului Vatra Dornei cu Sala Oglinzilor
Baza sportivă (3 pârtii de schi dotate la standarde europene, un patinoar, o pârtie schi fond)
Parcul Naţional Călimani
Vârful Giumalău 1857 m
Rezervaţia 12 Apostoli
Munţii Rarău
Mănăstirile din Bucovina

Evenimente locale:

Ianuarie - Februarie 
Serbările Zăpezii - manifestări cultural-sportive care angrenează an de an mii de turiști și care au loc în fiecare weekend din perioada consemnată, cuprinde spectacole muzicale, întreceri sportive pe cele trei pârtii de schi, concursuri, expoziții, etc. Locația: Parcul Municipal, Pârtiile de Schii, Casa de Cultură.
15 Ianuarie - "Dor de Eminescu" - simpozion literar cu implicarea scriitorilor dorneni, dar și a elevilor și profesorilor din instituțiile școlare. Locația: Casa de Cultură.
Martie 
"Mărțișoare, mărțișoare" - expoziție hand-made realizată de tineri artiști dorneni. Locație: Casa de Cultură.
31 martie - Festivalul Judeţean "Nichita în luna lui marte" - festival de poezie, adresat elevilor din ciclul gimnazial și liceal, dedicate operei și vieții poetului Nichita Stănescu. Locație: Casa de Cultură.
Aprilie 
Aprilie-mai-iunie - Caravana "Zilele Filmului Românesc" - în fiecare săptămână va fi proiectat câte un film românesc. Locația: Casa de Cultură.
Expoziţie de ouă încondeiate - realizate de meșteri populari din Bazinul Dornelor, dar și din țară. Locația: strada Luceafărului.
Mai
Festivalul Internațional de Teatru "Zilele Matei Vișniec" - spectacole de teatru, lansări de carte, dezbateri cu personalități marcate ale literaturii și teatrului. Locație: Casa de Cultură.
Iunie 
1 iunie - Ziua Internaţională a Copilului – Carnavalul "Lumea copiilor" - spectacole de muzică și dansuri, concursuri sportive, expoziție de pictură; Locația: Parcul Municipal.
15 iunie "Eternul Eminescu" - simpozion literar și moment liric la statuia poetului. Locație: Casa de Cultură și Parcul Municipal.
24 iunie - Ziua Universala a Iei "Povestea continuă..." - eveniment în cadrul căruia dornenii și nu doar ei, sunt provocați să îmbrace ia sau cămașa tradițională, și se întâlnesc în parc. Evenimentul ma este consemnat printr-un concurs între participanți dar și printr-un spectacol muzical. Locația: Foișorul Muzical din Parcul Municipal.
Iulie 
Dorna X Trem, ed. a XI - a - concurs de mountain bike, la care participă aproximativ 100 de concurenți din toată țara. Locația: zona Telescaunului Negrești pe un traseu de aproape 2,2 km cu sosire pe strada Negrești
Hit The EG - concurs de alergare montană. Locația: Culmea Runcului.
Bucovina Acoustic Park - prima ediție - festival de folk, rock și jazz în interpetare acustică. Locația: Parcul Municipal, Casa de Cultură.
Zilele Municipiului Vatra Dornei - eveniment complex ce cuprinde festivaluri de folclor și muzică ușoară, parade a portului popular, spectacole în parcul Municipal, târguri ale meșterilor populari, vernisaje de pictură și fotografie, lansări de carte și premiera cuplurilor de aur. Locația: Parcul Municipal, Casa de Cultură, strada Luceafărului.
Dorna Kayak Fest - a doua ediție - competiție nautică în centrul stațiunii, pe râul Dorna, pe diferite categorii de vârstă, cu ambarcațiuni caiac. Locația: Râul Dorna, în vecinătatea Podului Pietonal.
Festivalul Național al Ansablurilor Folclorice ale Copiilor "Dorna, plai de joc și cântec" - festivalul de muzică ușoară pentru copii și tineret, la care participă elevi din toată țara. Locația: Parcul Municipal.
Festivalul Național de Interpretare Vocal-Instrumentală a Muzicii Ușoare pentru Copii "Muzritm" - festival de muzică ușoară pentru copii și tineret, la care participă elevi din toată țara. Locația: Parcul Municipal.
Dorna XCO - competiție de ciclism montan. Locația: Dealul Runc.
Dorna Art - festival de artă urbană, desfășurat pe mai multe ateliere de lucru în aer liber și care cuprinde: spectacole muzicale, teatru, stand-up comedy, expoziții de fotografie și artă plastică, proiecții de film, ateliere de creație. Locația: Parcul Municipal.
August 
Caravana Filmelor Next "Picnic și cinema sub clar de lună" - două seri de vizionări, cu acces liber, ale unor filme de scurt metaj, atât din categoria filmelor românești cât și internaționale. Locația: Parcul Municipal.
Campionatul Național de alergare montană. Locația: Dealul Negru, zona Telescaun.
Tabăra de Creație "Vara-n Bucovina" - tabăra de creație în cadrul căreia sunt invitați la Vatra Dornei artiști plastici și fotografi din țară, dar și din străinătate. Tabăra se încheie cu un vernisaj în cadrul căruia artiștii plastici și fotografi expun pe simezele Salonului Alb lucrările realizate la Vatra Dornei. Locația: diferite zone pitorești din Vatra Dornei, Parcul Municipal și Casa de Cultură.
31 august - "Sărbătoarea limbii române"- simpozion literar și istoric susținut de scriitori și artiști dorneni, alături de invitați speciali ai asociațiilor culturale din Bucovina de Nord sau Basarabia. Locația: Casa de Cultură.
Octombrie
Festivalul Internațional de Film Istoric - vizionări ale unor filme și documente istorice, școala de vară, conferințe, prelegeri ale unor istorici, regizori sau supraviețuitori ai regoimurilor consemnate, concerte. Locația: Parcul Municipal, Casa de Cultură.
1 octombrie - Ziua Internaţională a Muzicii - spectacol Casa de Cultură "Platon Pardău" - spectacol de muzică clasică susținut de artiști invitați, dar și de elevi ai Clubului Copiilor și Elevilor Vatra Dornei;
Festivalulul Teatrului "Ion Luca" - festival în cadrul căruia sunt invitate trupe de teatru de amatori, dar și profesioniste, eveniment ce cuprinde și momente de improvizație, de teatru stradal, întâlniri cu mari personalități ale teatrului românesc, expoziții și lansări de carte. Locația: Casa de Cultură, strada Luceafărului, Podul Pietonal, Parcul Municipal.
9 octombrie - Ziua Holocaustului - eveniment în cadrul căruia sunt discutate și prezentate aspectele istorice și urmările Holocaustului în România, dar și în Europa, au loc și vizionări ale unor documente istorice despre Holocaust. Locația: Casa de Cultură.
Decembrie 
1 decembrie - Spectacol omagial dedicat Zilei Naționale a României - depuneri de coroane la Monumentul Eroilor, spectacole muzicale cu ansamblurile folclorice "Dorna Dorului" și "Plaiurile Dornelor". Locația: strada Mihai Eminescu.
1 decembrie - 28 februarie - Dorna Winter Fest - manifestări cultural - sportive, organizate în cadrul Târgului de Iarnă. Locația Parcul Municipal, Pârtiile de Schi.
Festivalul de Proză Scurtă - festival de proză scurtă la care participă atât elevii din ciclul gimnazial cât și liceal din întrg Bazinul Dornelor. Locația: Casa de Cultură.
Deschiderea Orăşelului Copiilor - spectacol de colinde susținut de elevii școlilor dornene, în prezența lui Moș Crăciun. Locația: Târgul de Iarnă.
Spectacol de Crăciun - spectacol tradițional de colinde cu grupuri de colindători și artiști invitați. Locația: Casa de Cultură.
29 decembrie - Festivalul Naţional de Datini şi Obiceiuri de Iarnă "PORNIŢI PLUGUL, FEŢI FRUMOŞI!" - festival în cadrul căruia sunt invitate grupuri de colindători și de datini de iarnă din mai multe județe ale țării cu punere în scenă a celor mai frumoase și reprezentative obiceiuri și datini populare de iarnă din respectivele zone.
31 dec/1 ian Revelionul în aer liber - concert și spectacol de focuri de artifici. Locația: Târgul de Iarnă.
Precizare: Programul conține manifestările tradiționale ale municipiului, fără evenimentele programate de la o lună la alta, în funcție de identificarea unor proiecte culturale viabile și de calitate precum: spectacole de teatru, de folk, venisaje, lansări de carte.

Proiecte de investitii:

Proiect "Extindere și reabilitare infrastructurii de apă și apă uzată în județul Suceava - Faza a II - a"
Proiect Finalizarea aducțiunii conductei de gaze naturale: Tronsonul Câmpulung - Vatra Dornei
Proiect Realizarea rețelei de distribuție a gazului și punerea în funcțiune a centralei termice cu cogenerare
Proiect Reabilitare străzi în Municipiul Vatra Dornei
Proiect Modernizare drum comunal DC 76 Gheorghițeni-Rusca km 0+00-2+000
Proiect Reabilitare, modernizare Școală Generală 1 Vatra Dornei
Proiect Crearea unui spațiu de agrement și Loisir în stațiunea balneoclimaterică Vatra Dornei
Proiect Reabilitare și modernizare infrastructură rutieră în stațiunea baleo climaterică Vatra Dornei
Proiect Creșterea eficenței energetice a blocurilor de locuințe din Municipiul Vatra Dornei
Proiect Reabilitarea și extinderea sistemului de iluminat în sațiunea baleoclimaterică Vatra Dornei
Proiect Consolidarea și restaurarea clădirii monument "Cazinoul Bailor" cu schimbarea de destinație în centrul muzeal "Cazinoul Bailor"
Proiect Modernizare străzi de acces și locuri de recreere în stațiunea balneoclimaterică Vatra Dornei
Proiect Continuare lucrări la grădinița cu orar prelungit strada Chilia, nr. 9 a, Vatra Dornei
Proiect Continuare lucrări Liceu Ion Luca, internat + cantină și schimbarea destinației în săli de clasă + internat

Evenimente

Locatia noastra

Ghidul Primariilor

copyrights © 2018 Millenium Management. Realizare: Gloobus Software Development.    All rights reserved.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor!
Pentru mai multe informatii despre cookie-uri puteti citi aici.