Premier: Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestra - három megyeszékhelyen

Detalii (2016-07-18)

Először lép fel Romániában a Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestra! 
A Csíki Jazz elhozza (helyi partnerek segítségével) három megyeközpontba, a következő dátumokon:
július 22 - Marosvásárhely, Kultúrpalota, 20 óra
július 23 - Sepsiszentgyörgy, a Nemzeti Múzeum kertje, 20 óra
július 24 - Csíkszereda, Mikó-vár, 20 óra

Jegyek mindenhol a helyszínen kaphatóak.

A zenekar tagjai:
Bényei Tamás – trombita, bendzsó, ének (zenekarvezető, producer)
Korb Attila/Szalóky Béla – trombita
Bera Zsolt – harsona
Fodor László – klarinét, altszaxofon
Dennert Árpád – klarinét, altszaxofon
Mátrai Zoltán/Zana Zoltán – klarinét, tenorszaxofon
Nagy Iván/Korb Attila – zongora
Szabó Lóránt – gitár, bendzsó
Bényei Tibor – szuzafon
Juhász Zoltán – bőgő
Galbács István – dob

Szervezőkről, támogatókról:
Marosvásárhelyen egyből a rendezvény mellé állt a Vásárhelyi Forgatag csapata  https://www.facebook.com/ forgatag/?fref=ts
és a Jazz&Blues Club  https://www.facebook.com/ pages/Jazz-Blues-Club/ 100290123405197?fref=ts, valamint a a Maros Megyei Múzeum és a Bod Péter Alapítvány.

Sepsiszentgyön segítségünkre sietett a város önkormányzata https://www.facebook.com/ sepsi.ro/?fref=ts
valamint a Jazz és improvizációs tábor szervezői, azaz a MUKKK Kulturális Egyesület.  https://www.facebook.com/ groups/354954847965590/ ?fref=ts

Mindenkinek Nagyon hálásak a szervezők, akik segítenek a nagyszabású turné megszervezésében.

Amit a zenekarról még tudni kell:

Az 1945 utáni Magyarországon élőzenei előadásban először csendülnek fel ismét a hazai jazz-korszak, az 1920-as, ’30-as, ’40-es évek emblematikus melódiái eredeti, korhű nagyzenekari formában. A repertoár csupa sikerszámból áll, melyet a nagyközönség jól ismer.

A tradicionális jazz, más néven klasszikus jazz művelőinek kicsiny hazai táborában kevéske hivatásos zenész működik, belőlük alakult ez a formáció, melynek gerincét a harminc éves, sikeres múltra visszatekintő Kossuth-díjas Hot Jazz Band alkotja. A gondos válogatás után egy egyedülálló zenekar jött létre melyet alapvetően az 1980-as évek eleji nagy hazai dixie-boom nemzedéke és az 1990-es években felnőtt, mára professzionálissá vált zenészek csoportja alkotja.

A második világháború után a korábbi évek divatos zenéi, s velük annak művelői is száműzve lettek a magyar emberek mindennapjaiból. A későbbi konszolidáció éveiben az akkor berobbant beat-korszak, de a kultúrpolitika sem hagyott kibontakozást továbbra sem a műfajnak. A slágerek túlélését egyedül a színház, a revü-műsorok biztosították, ám ezek a zenei interpretációk mindig újrafogalmazták a zenét, esztrádos, divatos sziruppal tálalva. A tizenegy fős zenekar célja a méltatlanul elfeledett népszerű jazz újraélesztése. Hot Jazz Band fennállása óta szintén e cél érdekében munkálkodik, melynek eredménye, hogy szinte divat lett az említett korszak zenei repertoárja a fiatal nemzedék körében is. 

A mai trendi újragondolásokkal ellentétben a Gramophonia Hot Jazz Orchestra valóságos időutazást kínál a hallgatóknak. Ez a formáció szemben a ma létező big band-jeinkkel, nem esztrád ízű kirándulást tesz a stílusba, hanem elhivatottan műveli azt. A zenekarban dolgozó zenészek mindegyike jól beszéli az említett zenei nyelvet. Az autentikus hangzás egyik fő eleme a napjainkban egyedülálló sarmőr éneklési stílus Bényei Tamás tolmácsolásában.

A zenei vállalkozás leendő sikerét a nemzetközi példák is igazolják. A német Max Raabe, a szlovák Bratislava Hot Serenaders, vagy a prágai Adrzej Havelka óriási népszerűségnek örvend. A jazz-korszakban minden Euro-Atlanti kultúrkörbe tartozó országban ez volt a szórakoztatóipar zenéje. Minden nemzet megfűszerezte a maga sajátosságaival az akkor divatos jazzt. A magyar szerzők ebben élenjártak, s talán az amerikai után a világon leggazdagabb zenei termést szolgáltatták, párhuzamosan a mozifilmekkel.

A Gramophonia Hot Jazz Orchestra szép reményekkel lép a nagyközönség elé, miközben egy nagy hiányt pótol a magyar zenei életben, ezzel tisztelegve a nagyszerű zeneszerző és zenész elődöknek.

Data începerii: 2016-07-22
Data terminării: 2016-07-24
icon facebook Share

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor!
Pentru mai multe informatii despre cookie-uri puteti citi aici.

Se încarcă...