Localitate: Santamaria-Orlea

Judet: Hunedoara

Ţara: Romania

Cod postal: 337440

Telefon: 0254-770630, 777310

Fax: 0254-777310

Url: http://www.santamariaorlea.ro


thumb_350_98096_mayor.jpeg

Persoane din institutie:

Primar: Oprean Dumitru Ioan
Viceprimar: Pescari Ion
Secretar: Vasinca Fedi
Contabil: Ştefănie Lizica

Cuvantul Primarului:

Suprafata: 6780 ha

Intravilan: 468,4 ha

Extravilan: 6311,6 ha

Populatie: 3276

Gospodarii: 1016

Nr. locuinte: 1016

Nr. gradinite: 5

Nr. scoli: 5

Numele localitatilor aflate in administratie:

Sântămăria-Orlea, Subcetate, Bucium-Orlea, Balomir, Ciopeia, Bărăştii-Haţegului, Săcel, Sînpetru, Vad

Asezarea geografica:

Comuna Sîntămăria-Orlea este situată în centrul jumataţii sudice a judeţului Hunedoara, învecinandu-se la nord cu oraşul Haţeg şi comuna Bretea Română, la est cu comuna Bosorod, la sud cu comunele Pui şi Salasu de Sus, iar la vest cu comuna Totesti şi Riu de Mori.
Comuna este aşezată la o distanţă de 50 km de Municipiul Deva şi 50 km de Municipiul Hunedoara 
Căi de acces
Teritoriul administrativ al comunei este străbătut de:
- DN 66 prin care se face legătura cu Municipiile Deva şi Petroşani.
- DN 668 face legătura între Râu de Mori, Sîntămăria-Orlea, Bretea Română, Strei Singeorgiu, Dancu Mare.
- DC 68, DC 90 si DC 93 fac legătura între satele componente
- comuna Sîntămăria-Orlea are acces direct la calea ferata dubla electrificată Simeria-Petroşani cu stație CFR la Subcetate și punct de oprire la Ciopeia

Activitati specifice zonei:

Agrozootehnice
Agroturism
Turism

Activitati economice principale:

Agricultură
Creşterea animalelor
Comerţ
Amenajări hidrotehnice
Turism

Obiective turistice:

Biserica Reformata - Calvina din Sîntămăria-Orlea
Odinioară catolică, se numără printre cele mai vechi biserici din spațiul românesc, fiind ridicată către sfârșitul secolului al XIII-lea. Datează din 1311 şi este construită de către familia Cândea. Stilul arhitectural este cel roman, biserica servind ca model pentru celelalte construcţii în acest stil din Haţeg. Frescele cu caracter bizantin au fost realizate la sfârsitul secolului al XIV-lea.
Acces: În satul de reşedinţă al comunei, la intrarea dinspre oraşul Haţeg, pe partea stânga.
Castelul Kendeffy
Monument de arhitectură, castelul a fost construit în 1702 în stil baroc. Este atribuit familiei Kendeffy. În 1982 a fost transformat în hotel, care funcţionează şi astăzi.
Acces: de pe drumul naţional Simeria - Haţeg - Petroşani ce traversează satul Sîntămăria-Orlea, în centrul satului la dreapta pe şoseaua spre Vadu şi Săcel. Castelul este proprietate particulară.
Biserica Sfântul Gheorghe din Sânpetru
Pe acest loc se află iniţial o biserică din lemn. În secolele XII - XV, pe locul bisericii din lemn s-a construit o alta de piatră. Portalul de sud a fost cioplit din piatră romană refolosită. Stilul construcţiei se află la interferenţa romanicului cu goticul. De-a lungul timpului, însa, biserica a suferit numeroase modificări. 
Acces: În satul Sînpetru, pe şoseaua principală, care vine de la Sîntămăria-Orlea şi duce spre satul Unciuc, de la biserica ortodoxa nouă, la stânga pe drumul pietruit. 
Situl fosilifer cu dinozauri Sînpetru
Este o arie protejată de interes național, rezervație naturală, de tip paleontologic, inclusă în Geoparcul Dinozaurilor "Țara Hațegului". 
Cu o suprafață de 5,0 ha, situată în bazinul Depresiunii Hațeg, pe teritoriul satului Sînpetru comuna Sîntămăria-Orlea, paleofauna reptiliană de la Sînpetru este reprezentată de specii de dinozauri, crocodili, broaște țestoase. 
În urma cu mai bine de 65 de milioane de ani Țara Hațegului era o insulă tropicală în mijlocul oceanului Tethys, populata de dinozauri. Urmele lor, descoperite la Sînpetru și în împrejurimi, constituie un patrimoniu geologic foarte important. "Dinozaurii pitici" găsiti aici sunt unici în lume. Ei au trăit cu puțin înainte de dispariția totală a dinozaurilor, la sfârșitul cretacicului, după ce dominaseră lumea mai bine de 160 de milioane de ani. Excepționalul depozit fosilifer a fost descoperit la începutul secolului XX de Frantz Nopcsa și este studiat astăzi de numeroși oameni de știință din România și din străinatate, în special din SUA.
Acesta va constitui o arie protejată cu organizare și scopuri similare Parcurilor Naturale. Proiectul a fost lansat la UNESCO în 2 februarie 1999. Obiectivele lui sunt de a proteja "moștenirea" excepțională pe care o constituie depozitul fosilifer și de a stimula dezvoltarea socio-economica a zonei.
Tot aici, în localitate Sînpetru se găsește și Casa Dinozaurilor Pitici, un obiectiv turistic important. Aici pot fi văzute machete cu dinozaurii care au existat în trecut în zona noastră.
Castelul Nopcsa din Săcel
A fost construit in urma cu aproximativ 200 de ani de catre familia Nopchia devenita mai apoi Nopcsa. Actualmente castelul se afla in proprietatea Consiliului Judetean Hunedoara; aici vor fi executate lucrari de reparatii si conservare printr-un proiect european.
Turnul de veghe sau Cetatea regala a Hațegului
Fortificaţie amenajată pe un pinten de deal (Orlea, 490 m) de la confluenţa râurilor Galbena, Râu Mare şi Strei, în pădurile de deasupra satului Subcetate. Componenta principală a cetăţii a fost un donjon cu bază he­xagonală, din care s-a mai conservat un singur colţ, din nord-est, sprijinit de un fel de contrafort ori pinten, cu o formă originară greu de intuit.
Datarea începuturilor este controversată, fiind plasată în ultimul sfert al sec. al XIII-lea ori la începutul sec. XIV. O altă datare, contextuată istoric, o soco­teşte construită cu probabilitate în intervalul 1263-1270, de către Ioachim Gútkeled. 
Din cetate se asigură o perfectă vizibilitate către pasul Merişor şi asupra în­tregii linii a vechii şosele romane ce venea de la Sarmizegetusa - Ostrov - Bărăşti („drumul lui Troian”) pentru a atinge Streiul în dreptul cetăţii.

Evenimente locale:

Nedei
Expoziţia fosilieră a dinozaurilor "Ţara Haţegului"

Facilitati oferite investitorilor:

Acces la DN 66, la drumuri judeţene şi comunale asfaltate
Alimentare cu apă potabilă la reţea în trei localităţi
Situarea în mijlocul judeţului, la nu mai mult de 50 km de principalele municipii: Hunedoara, Deva, Petroşani
Posibilităţi de dezvoltare în domeniul turismului

Proiecte de investitii:

"Lucrări de întreţinere şi reparaţii străzi, trotuare şi drumuri comunale, comuna Sîntămăria-Orlea"
"Reparaţii cu covor asfaltic BA16, de 5 cm. pe DC 63 Sîntămăria-Orlea ( DN 66 ) – Bărăştii Haţegului-Săcel"
"Reparaţii cu covor asfaltic BA16, de 5 cm. de la intersecţia DJ 668 Balomir la Şcoala Primară Balomir, km. 0+041 – 0+415"
"Reabilitare cămin cultural în localitatea Sîntămaria-Orlea, comuna Sîntămăria-Orlea, județul Hunedoara"
"Reabilitarea, modernizarea infrastructurii culturale și dotarea căminului cultural din satul Sînpetru, comuna Sîntămaria-Orlea, județul Hunedoara"
"Înființare spațiu public de recreere - teren de sport - localitatea Sîntămăria-Orlea, comuna Sîntămaria-Orlea, județul Hunedoara"

Tip Nume Data adaugarii Statut Actiune